Üks ühele iseendaga

Toomas Tamsar

Mida Sa tegelikult tahad? “Ma ei ole sellele eriti mõelnud,” vastavad mulle kümned ja kümned juhid, kellega olen kootsina (coach’ina) töötanud.

Tippjuhid, turundusjuhid, müügijuhid, osakonnajuhid, omanikud jpt mõtlevad iga päev pingsalt, kuidas teiste inimeste soove ja vajadusi rahuldada ... isegi ennetada. Iseenda sügavamad soovid jäävad tagaplaanile. Selle asemel küsitakse “Mida peaks tegema?”, “Kuidas oleks mõistlikum?”. Tagajärjeks on rahulolematus, kinnijooksmine, tihti ka segadus oma valikute osas.

Kõige tähtsamat küsimust on kerge kiirete asjade vahel kõrvale jätta. Vastust ei saa anda ükski konsultant, ainult Sina ise. Vastuse otsimine ja leidmine võib olla piinarikas, kui olla iseendaga väga aus, samas muudmoodi pole seda ka mõtet teha. Asi on seda väärt.

Me planeerime aega, juhtidena oleme enamasti seda isegi õppinud. Arvestame aega 1-1 vestlusteks kolleegidega. Leiame aega kohtumisteks klientidega ja koostööpartneritega. Üks oluline kohtumine on enamasti kalendrist puudu. See on 1-1 kohtumine iseendaga. Planeeri see kalendrisse esimesena.

Tänavune konverents kannab pealkirja “Oma saar”. Seos armastatud lauluga on ilmne. “Viib mind rändama lõputul teel otsima oma saart”, ütlevad laulusõnad. Oma saare otsimine on kõige tähtsamale küsimusele vastuse otsimine. Tänavusel Juhtimiskonverentsil kutsume mitte ainult tarku ettekandeid kuulama, vaid tõsiselt kaasa lööma – vastates ausalt iseendale oma saare kohta. Usutavasti saad koju kaasa pildi oma saarest.