Uudised

Inga Paenurm: hea toit ei tähenda tingimata kallist toorainet

VLADA SCHOTTER

18. aprill 2013, 09:14

Foto Inga Paenurm Finantskonverentsi eelõhtul toimus Pärnus toidust inspireeritud vestlusring Eesti Vabariigi Presidendi kantselei peakoka Inga Paenurmega, kelle juhendamisel valmistasid kõik osalised ka ise vabariigi aastapäeva vastuvõtu menüüs olnud roogasid. Hea toidu usku Inga on tegelenud kokakunstiga pea 18 aastat. Sellest kolm viimast on möödunud presidendi juures, kusjuures kuni 150 osalejaga ürituste puhul suudab Inga kõik road valmis teha päris üksinda. Nagu parimad kokad ikka, on ka Inga tundega inimene, kes timmib kõik kogused paika käe ja südamega. „Presidendi juures töötamine on koka jaoks maailma parim amet. Kui sul tuleb mõni lennukas idee, siis keegi ei hoia seda kinni. Kõik saab teoks teha,“ kiitis Inga oma tänast ametikohta. Kuigi aastapäeva vastuvõtu pidulaua katmine on vaid üks osa Inga tööst, on see esimene asi, millega presidendi peakokka tihtipeale seostatakse. Kahtlemata on see üks Inga kaalukamaid ja põnevamaid ülesandeid ning oma kolme tööaasta jooksul on Inga oluliselt muutnud vastuvõtu toidulaua kontseptiooni. „Algselt oli vastuvõtt ühe cateringi põhine, minu meelest aga ei pea see nii olema. See on meie vabariigi sünnipäev ja ma tahtsin selle muuta ka toitlustusmaailma jaoks kättesaadavamaks,“ rääkis Inga põhjustest, miks ta otsustas ürituse köögipoolde kaasata ka teisi tublisid tegijaid. Inga ilus mõte sai esimest korda teoks 2011. aastal, mil vastuvõtu toidulauda oli katmas seitse erinevat peakokka. „Inimesed, keda me oma meeskonda kutsume, ei pea olema tuntud oma nime poolest, vaid silmapaistvad oma tegude poolest. Näiteks, kui keegi on püsti pannud väikse kohviku, mis on alati puupüsti täis, on see väga eriline saavutus,“ rääkis Inga. „Kokakunst on eriala, kus kunagi ei saa targaks. Alati on võimalik midagi juurde õppida,“ iseloomustas Inga oma ametit. Nii meeldib talle katsetada ning võluda lihtsast toorainest uusi maitseelamusi. „Väide, et head toitu saab teha ainult kallist toorainest, ei pea paika,“ kinnitas Inga. Näiteks sobib maitsva ja kvaliteetse toidu valmistamiseks imehästi loodusest leitav, mille kasutamise peale aga kuigi tihti ei tulegi. Maapirn, nurmenukk, kõrvenõges, kuusevõrsed, kaselehed – loetles Inga söödavat ja põnevat mahekraami. Õhtu lõpuks valmis Inga õpetussõnade järgi neljakäiguline õhtusöök – kilutrühvlid piimavahu ja murulaugu kastmega, veiseliha tar-tar hapukurgi ja minu patisoniga, porgandikreem vahuse smetana ja punapeedi kastmega, vürtsikas forellifilee tomatikreemi ja värske salatiga, hõrk seafilee aedviljade, pastinaagikreemi ja punaveini kastmega, õhuline õunavaht jõhvika-apelsinipipra þelee ja peterselli-laimi jääga. Uhkete nimede ja hõrkude maitsete taga on tegelikult uskumatult lihtsad nipid. Nii et aastapäeva vastuvõtu vääriline söömaaeg on tõepoolest võimalik korraldada ka oma köögis. Mis aga on toiduvõluri enda lemmiktoit? „Frikadellisupp,“ tunnistab Inga ja lisab, et taevalikku grill-liha saab ka Türi pritsumeestelt. Rohkem pilte ürituselt leiad siit. Finantsmaailma kõige olulisematele teemadele keskenduv Pärnu Finantskonverents kestab 18.-19. aprillini ning toimub tänavu juba 15. korda. Täpsemalt saab programmi kohta lugeda Pärnu Konverentside kodulehelt.  

Toetajad:

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Iganädalane valik juhtimisartikleid Sinu postkastis!

Jälgi Konverentsid.ee-d sotsiaalmeedias: