Raamatuarvustus

Mis mees on Donald Trump ja kuidas ta riiki juhib

SIGNE RUMMO, SIGNE.RUMMO@ARIPAEV.EE

23. aprill 2018, 16:17
Raamatu autor Michael Wolff

Juba juuni keskpaigas ilmub eesti keeles üks selle aasta enim kõmu tekitanud raamatutest „Tuli ja raev. Elu Donald Trumpi Valges Majas“.

Raamatu autor Michael Wolff on ajakirjanik ja kolumnist, kes alustas Trumpi meeskonna intervjueerimist juba presidendikampaania ajal ja kel õnnestus saada ligipääs Valgesse Majja. Ta on peaaegu terve Trumpi esimese presidendiaasta vältel olnud Valges Majas kõrvaltvaatajana pidevalt kohal ning teinud üle 200 intervjuu.

Michael Wolff on ise öelnud: „Ma sõna otseses mõttes koputasin uksele ja küsisin, kas tohib sisse tulla. Mulle vastati, et olgu pealegi. Nii ma astusingi sisse ja seadsin end sohvale. Just sellest vaatepunktist on mu raamat kirjutatud. Selle raamatu põhieesmärk on panna lugejad minu kõrvale diivanile istuma ja vaatama, mis toimub Valge Maja läänetiivas.“

Raamat lendas kohe pärast ilmumist komeedina müügiedetabelite tippu ja tekitas tohutut vastukaja. Trump ise on palju kordi väitnud, et raamatu sisu ei vasta tõele ning Trumpi administratsioon tegi isegi katse seda müügilt kõrvaldada.

Nagu kärbes seinal

Raamatu tõlkija Aet Süvari räägib: "Kohe raamatu alguses räägib autor, kuidas tema eesmärk oli olla Trumpi administratsiooni juures nagu kärbes seinal. Ja tõepoolest, selline mulje tema kirjeldustest jääbki – et tal tõesti õnnestus paljudel juhtudel jälgida presidendi administratsiooni toimetamisi kõrvalt ja et kohati lausa "unustati", et juures viibib ajakirjanik. Tõsi, kas kõike tema nähtut-kuuldut-kirjeldatut tasub puhta kullana võtta, on iseasi. Kuid igal juhul annab see võimaluse kaeda läbi kirjaniku silmade seda kummalist maailma, kus Ameerika Ühendriikide president iga päev toimetab. Me ei saa ilmselt kunagi adekvaatselt hinnata kõigi kirjelduste tõele vastavust, kuid eks ole ka president Trump ise näidanud, kui vabalt võib tõega ümber käia. Kõige mahlakamad ja jahmatavamad kohad raamatus on siiski need, kus Trumpi on otse tsiteeritud, vahel lausa avalikest kõnedest-ülesastumistest. Nende tõepärasust on raske kahtluse alla seada. Kohati on raamatus kirjeldatu tobenaljakas ja oma utreeringutes šokeeriv, aga kohati ka inimlik ja mõistetav. Seda lugedes võib mõista nii mõnegi Trumpi otsuse tagamaid, tema säutsude põhjusi, sagedaste vallandamiste telgitaguseid. Neid võib mõista ja samas uskumatusest pead vangutada."

Toetajad:

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Privaatsustingimused

Iganädalane valik juhtimisartikleid Sinu postkastis!

Jälgi Konverentsid.ee-d sotsiaalmeedias: