Facebooki tippjuht: me kõik elame praegu variant B-s

Üks tehnoloogiavaldkonna tuntumaid naisi, Facebooki operatiivjuht Sheryl Sandberg kaotas 2015. aastal ootamatu terviserikke tagajärjel abikaasa Dave Goldbergi. Sellele järgnenud läbielamistest, teiste inimeste lugudest ja psühholoogide teadustöö tulemustest räägib raamat “Variant B”, mille Sandberg kirjutas kahasse organisatsioonipsühholoog Adam Grantiga.

Pixabay  

Tänases pandeemiast haaratud maailmas on algselt 2017. aastal ilmunud raamat muutunud ootamatult aktuaalseks. Nagu Sandberg ise ütleb, “elame me kõik täna ühel või teisel moel variant B-s”, viidates olukorrale, kus eelistatud lahendus pole saadaval, aga võetakse maksimum võimalikust. Kui vana, harjumuspärane maailm on segi löödud, ei jää üle muud, kui leida üles parim osa uuest.

Sitkus kui arendatav omadus

Paljud inimesed kogevad praegu ärevust, üksildust või majanduslikku ebakindlust, halvimal juhul seisavad silmitsi lähedase kaotusega, kirjutavad autorid kodulehel, kus nad on eriolukorra ajal tasuta allalaaditavaks teinud osa inglisekeelsest originaalist.

Psühholoogid on leidnud, et raskustega toimetulekut pärsib nende isiklikuna, kõikehõlmava ja igavesena nägemine. Näiteks võivad inimesed praegu kogeda süütunnet, et ei ole piisavalt produktiivsed, ei olnud kriisiks ette valmistunud või ei saa oma lähedasi aidata. Keeruline võib olla märgata asju, mis kõigest hoolimata hästi on. Samamoodi võib ununeda, et kõik kannatused mööduvad ja iga kriis saab ükskord lõpu.

Teiste aitamine aitab

Võib-olla tõhusaimaks relvaks masenduse ja pettumuse vastu on autorite sõnul tähelepanu eneselt kõrvale ning teistele juhtimine. Kellegi aitamine tekitab meis tunde, et oleme väärtuslikud ning saame midagi ära teha.

Traumaatilisele kogemusele ei pea järgnema posttraumaatiline stress, vaid võib järgneda areng. Raskused võivad muuta inimesi tugevamaks, kasvatada empaatiat ja oskust eristada ebaolulist olulisest. Sitkus ei ole piiratud ressurss, vaid omadus, mida saab endas arendada, ning “Variant B” näitab, kuidas seda teha.

Raamat

Sheryl Sandberg, Adam Grant "Variant B"

Väljaandja: Äripäev

Loe lisaks SIIT.

Jaga lugu:
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004