investor Toomas • 2 september 2020

Investeerimisedu algab iseenda tundmisest

Käitumispsühholoog James Montier on veendunud, et kui sa ei kontrolli oma psühholoogiat, pole lootustki, et kontrollid oma investeeringuid.  Foto: Reuters/Scanpix

Rahaturgudel tegutseja kolm kõige saatuslikumat vaenlast on eelarvamused, emotsioonid ja liigne enesekindlus. Kui sa ei kontrolli oma psühholoogiat, pole lootustki, et kontrollid oma investeeringuid.

Maailma üks kuulsamaid käitumispsühholooge James Montier õpetab, kuidas kiirelt ja efektiivselt võita neid iga investori kõige armutumaid vaenlasi. Tema „Käitumusliku investeerimise taskuraamatu“ näited elust enesest selgitavad, kuidas käitumuslikud eripärad madalama tootluse või, ka vastupidi, üha priskema kontoni viivad.

Kontrolli oma emotsioone

Montieri leiab, et impulssost börsil on sama halb mõte kui tühja kõhuga supermarketisse jalutamine. Börsil tegutsedes tuleb alati valmis mõelda detailne plaan ning panna paika eesmärgid ja teekond nendeni. Enamasti kiputakse aktsiate tulevikuhinda minevikutootluse põhjal ennustama. Kui plaan on paigas, langeb see hookus-pookus ära.

Raamat: „Käitumusliku investeerimise taskuraamat“

Autor: James Montier

Lehekülgi: 224

Kirjastus: Äripäev

Loe näidislehekülgi siit.

Ülereageerimine

Kui investor võtab börsil vastu kaotuse, käitub ta kui koeralt pureda saanu – tõmbub tagasi ega soovi rohkem investeerida. Montieri hinnangul on aga just siis mõistlik rohkem investeerida. Kui sinu investeerimisteesid pole muutunud, ei tohiks ajutisele langusele müügi, vaid ostuga reageerida.

Üle reageerida võib ka teisiti – kui aktsial läheb hästi, loodetakse, et edu jätkub ning investeeritakse sellesse hulljulgelt edasi. Aktsia saavutab küll oma õiglase hinna, kuid investorite piiritu entusiasmi tõttu jätkab see kerkimist ja mullistub. Kui optimistid üritavad lõpuks müüa, jääb sellise hinnaga ostjatest vajaka, mistõttu mull lõhkeb.

Ekspertide pimesi kuulamine

Analüütikud pole kunagi ilmeksimatud. Neil on küll turu kohta rohkem teadmisi, kuid nad on ka ülearu enesekindlad. Sestap võib analüütik panna mööda rohkem kui keskmine investor tänavalt. Liigne enesekindlus võtab eelise, mille annavad teadmised turu kohta.

Montieri hinnangul on analüüsimise asemel teinekord vaja lihtsalt tegutseda. Ta soovitab liigset infot vältida. Häid või halbu uudiseid kuuldes ostetakse või müüakse, kuid tihti on uudised juba hinda sisse kirjutatud.

Ankurdumine

Enamik inimesi otsib uudistest kinnitust infole ja oma põhimõtetele. Tegelikult tuleks otsida märke, mis lükkavad neid ümber. Kui arvad, et ettevõte on edukas, tuleb otsida vastupidiseid märke.

Pane kaotused paika

Investeerimisplaani koostades tuleb kindlasti panna paika, milliste tingimuste kokkulangemisel müüd ehk millal sinu investeerimistees enam ei kehti. Montieri sõnul on oluline piiritleda ka maksimaalne kaotus, mida oled valmis taluma.

Raamatu väljaandmist toetas LHV.

Jaga lugu:
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004