7 aprill 2017

Anna Levandi: enesekindlus on treenitav

Endine iluuisutaja ning Anna Levandi iluuisutamisklubi juht ja treener Anna Levandi  Foto: Veiko Tõkman

Endine iluuisutaja ja omanimelise iluuisutamisklubi juht ja treener Anna Levandi rääkis Pärnu Konverentside Juhtimislaboris, et kõik esinemised on ühtemoodi närvilised ja ei ole vahet, kas esineda tööl kollektiivi ees, kas esineb president rahva ees või sportlane spordivõistlustel.

„See on üks ja sama närvitsemine ja tunne. Närv peab olema, ega me surnud ei ole. Ainult surnud ei närvitse,“ ütles Levandi.

Enesekindlus on vajalik ja see on treenitav. Kuidas seda treenida? "Läbi treeningu! Läbi teadmiste ja nende kogumise. Te kogute teadmisi ja kui keegi midagi küsib, siis te oskate vastata. Kui te teate, et te oskate vastata, siis on sees rahulik tunne. Teil ei ole stressi, et äkki ma ei oska või äkki ma ei tea. See on tähtis, et te valdate teemat, " õpetas Levandi enesekindluse treenimist.

Levandi sõnul ei tohi ajada enesekindlust segi nahaalsusega. „Nahaalsuse tunneb igaüks ära, minnakse ka seinast läbi ja see tekitab teistes väga ebameeldiva tunde. Sportlasel ei ole teadmisi ega austust teiste vastu, tal ei ole piisavalt tarkust, ta lihtsalt raiub läbi. Seda ma ei propageeri. Aga enesekindlus tekitab teistes inimestes väärika tunde, et teine inimene jagab teistega oma teadmisi, oskusi, mis ta on omandanud läbi suure töö või kogutud teadmiste. See tekitab austust.“

Seda sama õpetust järgib ta ka ise, kandes hoolt, et tema sportlased oleksid ausad, tugevad, treenitud ja koguksid enesekindlust läbi positiivsete emotsioonide.

Koolijuhina peab ta esmatähtsaks suhteid just vanematega, kellele võib tunduda, et asjad on ühtmoodi, kuid tegelikult võivad olla hoopis teistmoodi. Samas ei tohi laste, pedagoogide ja vanematega suheldes tekkida tunnet, et koolijuht või treener on neist üle. „Ma ei ole nendest üle, ma mõtlen nendega kaasa, ma üritan olukorda seletada ja põhjendada, et neil tekiks seesama seesmine rahulolu. Kui me surume inimesed maha ja paneme neil lihtsalt suud kinni, siis me ei saavuta mitte midagi. Me saavutame rahu ja üksmeele ainult siis, kui me suudame inimese enda poole võita, kui ta mõistab, et jah, nii on õige.“

Milliseid sõnu seejuures kasutada, on Levandi sõnul aastatepikkune kogemus. Et konflikte vältida, on vaja kõigepealt endas tarkus ja rahu leida ja alles siis rääkida inimestega.

Kõige tähtsam on saavutada sisemine rahu, sest kui sul on sisemine rahu, siis on hea elada, päevad on ilusad ja paistavad isegi tähed. Sisemine rahu on iga asja alus, siis me ei stressa, ei mõtle ega tegutse kurjalt, jagas maailmameistrivõistlustel hõbemedali saavutanud sportlane mõtteid.

Autor: Merit Pärnpuu, Äripäev

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004