12 aprill 2017

Õnnestunud avalik esinemine on nagu rokk-kontsert

Muusik, saatejuht ja (aja)kirjanik Mihkel Raud  Foto: Veiko Tõkman

Muusik, saatejuht ja (aja)kirjanik Mihkel Raud rääkis Pärnu Konverentside Juhtimislaboris avalikust esinemisest ja soovitas kuulajatel kõrist kinni võtta, nad üles tõsta ja uude kohta viia. „Ehitage oma sõnavõtt selliselt üles, et kuulajale saaks pähe istutada ühe väikse idee või mõtte,“ soovitas Raud, kes võrdleb esinemist „rännaku“ metafoori tähenduses.

Tuntud saatejuht pihtis, et kõige hullem ja närvesöövam avalik esinemine on, kui publikut on vähe, nii 5–10 inimest. „Kuskil koosolekul teha suu lahti, eriti teemadel, millest ma midagi ei tea, on tõeliselt õudne. Samas, kui on palju inimesi, näiteks tuhat või kaks tuhat inimest, muutub see lihtsamaks, ilmselt muutub seltskond anonüümsemaks ja ma ei taju esinemise vastutust.“

Raud ei soovita sõnavõttudes kasutada ebamäärase tähendusega võõrsõnu. „Mul on võõrsõnade vastu tohutu allergia,“ ütles ta, märkides, et inimesed arvavad, et paistavad keerulisi sõnu kasutades olevat laiema silmaringiga.  „Paljud poliitikud kasutavad selliseid sõnu, mida pole üldse olemaski. Näiteks üks täiesti obskuurne sõna on eksplosioon.“

Tiheda konverentside külastajana märkis Raud, et väga paljud täiskasvanud ei erine koolilastest, kes kirjutavad koolikirjandit. Nad räägivad kõik üksipulgi lahti ja alustavat iga järgmist lauset „Nüüd ma räägin teile“. „Anatoomiat ei ole vaja kuulajal teada, seda on vaja teile, kuidas kõnet üles ehitada,“ toonitas Raud, märkides, et õnnestunud avalik esinemine on nagu rokk-kontsert: oluline on, kuidas kontsert algab ja kuidas lõpeb.

Iga avaliku esinemise puhul tuleb jälgida seadust do-it-on-time. „On kaval tekitada natukene draamat või näidata ootamatuid kujundeid või pilte. Tekitada ootamatu küsimusega konflikt, millega publik ennast kuulama panna,“ rääkis Raud.

Teine oluline asi on lõpp, see on koht, kus inimestel jääb meelde, mis te rääkisite. „Call to action ehk üleskutse midagi teha, mis tähendab, et sa lõpetad oma kõne millegagi, mida võiks kohe ära teha. Dramaturgilises mõttes on esinemise lõpp väga oluline,“ lisas ta.

Mihkel Raud õpetab Äripäeva Akadeemias, kuidas kirjutada ja avalikult esineda 26. aprillil, rohkem infot leiad SIIT.

Autor: Merit Pärnpuu, Äripäev

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004