5 oktoober 2016

Nädala juhtimismõte: tarkus ja otsustusvõime teevad inimese kauniks

Foto: Raul Mee

Juhtimine on väga isikupärane tegevus. See tähendab, et me juhime sellena, kes me oleme.

Meie isiksus annab meie juhtimisele vormi ja stiili. Oleme otsekui pildiraam, mis ümbritseb meie juhtimispraktikat väljendavat maali. Juhtimise isikupärasusel on mitmeid praktilisi tulemusi. 

Erinevad juhtimiskontseptsioonid ja mudelid töötavad vaid sedavõrd, kuivõrd need sobivad juhi isikuga ja konkreetsete oludega. Olen mõelnud, et üks edukaid ettevõtte põhjalaskmise meetodeid on juhtida täpselt õpiku või käsiraamatu järgi. Mäe otsa viib vaid oma, mitte teiste tee. 

Juhtimise olemus on minu jaoks otsuste langetamine. Vaid see, kes suudab otsustada ja tagada otsuste elluviimise, saab olla juht. Elufilosoofiliselt olen leidnud, et üldse teevad tarkus ja otsustusvõime inimese kauniks. 

Otsustamine tähendab vastutuse võtmist. Vastutust puudutavalt leidsin hiljuti kirjandusest ühe minu jaoks täiesti uue psühholoogilise termini – hüpengüofoobia. See on ülemäärane hirm vastutuse ees. Selle tõve põdejast juhti ei saa. 

Juhtimine tähendab alati ka suhet inimeste vahel. Iga suhe on unikaalne, kordumatu. Olen leidnud, et parim viis juhtimist õppida on lihtsalt aukartlikult jälgida, kuidas teised juhivad ja siis teha sellest kõigest oma järeldused. Tean ka seda, et arvata midagi juhtimise kohta on lihtsam, kui juhtida.

 

Autor: Tõnu Lehtsaar, juht, psühholoog, koolitaja

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004