5 mai 2017

Juht ei saa olla ratsionaalne nagu masin

Triin Toomesaar, SA Kiusamisvaba Kooli tegevjuht ja Noored Kooli vilistlane  

Soolisest palgalõhest rääkides meeldib onu Heinodele viidata, et juhid – tööandjad – on oma valikutes ratsionaalsed.

Nii tundub ratsionaalsem eelistada naiskandidaadile meest, kui on oht, et esimene peatselt rasedaks jääb ja sünnitama kukub. Tundub ka ratsionaalsem maksta naistöötajale vähem palka, kui ta õrnake ise vähem küsib – rohkem raha ju muudeks tegevusteks! Ja ratsionaalne näib öelda ja mõelda, et meie juhtimisotsused ongi eelkõige ratsionaalsed: kasumist ja paranevatest tulemustest kantud.

Ometi on teadlastele üha selgem, et mistahes otsused meid ümbritseval töö(jõu)turul, nii nagu kaupluses või nt aktsiaturgudelgi, on kõike muud kui ratsionaalsed.

Kas hea juht jääb endale raudkindlaks, et on ratsionaalne? Või julgeb teadvustada, et isegi, kui ta on kõige mehelikum mees maailmas, on ta valikud tihti emotsionaalsed? Inimene – ei juht ega juhitav – pole masin, mille järgmisi käike tuimalt ette võib kalkuleerida.

Emotsionaalselt võib tunduda, et kuna naised sünnitavad, siis kindlam valik on meeskandidaat – kuigi kõrvale jäetud naisel võib olla rohkem valdkonnavälist, ent kasulikku kogemust, parem haridus või hulljulgemad mõtted, suurem motivatsioon silma paista ja pingutada, ning meeskandidaat on jõudnud oma väärtustega 21. sajandisse ning otsustab ise vähemalt osaliselt vanemapuhkusele jääda.

Emotsionaalselt võib tunduda, et kui naistöötaja vähem palka küsib, võib seda ju talle maksta ja endale õlale patsutada ajutiselt kokku hoitud rahasumma pärast, kuigi naine olukorda peatselt ebaõiglasena tunnetama hakkab, tema motivatsioon püüelda langeb ning ta hakkab otsima – ja ka saama – paremaid pakkumisi mujalt.

Hea juht oskab arvestada emotsionaalsete külgedega. Selleks tuleb neid külgi aga esmalt (julgeda) teadvustada.

Millised veendumused meid inimestena kannustavad, millised stereotüübid ja varjatud hirmud meist lahti ei taha lasta? See mõjutab meid ratsionaalsetest kaalutlustest märkimisväärselt rohkem kui mõnikord tunnistada söandame.

Autor: Triin Toomesaar, SA Kiusamisvaba Kooli tegevjuht ja Noored Kooli vilistlane

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004