16 jaanuar 2018

Kuidas muuta inimese käitumisharjumusi?

Foto: Pixabay.com

Kohe-kohe, järgmise nädala alguses, esmaspäeval pidavat saabuma ülemaailmne selle aasta kõige kurvem päev.

See pidavat saabuma igal aastal umbes samal ajal, jaanuari neljanda nädala esmaspäeval. Selleks ajaks on juhtunud mitu asja, alates vajadusest hakata kinni maksma krediitkaardiga tehtud jõuluostud kuni nirude ilmaoludeni. Muu hulgas on üks oluline osa kurva päeva matemaatilisest valemist (jah, see on väidetavalt valemiga välja arvutatud) paljude inimeste jaoks kohale jõudnud arusaamine, et jälle pole nad suutnud oma uusaasta lubadustest kinni pidada.

 

Ehkki tegu on ilmselgelt pseudoteaduse kategooriasse kuuluva tähtpäevaga, siis ometigi tundub iga-aastane uusaasta lubaduste murdumine olevat paljudele inimeste jaoks üllatav nähtus. Umbes pooled inimesed annavad uusaasta lubadusi ning nendest vaid umbes 5% suudavad neid ka täita, väidavad uuringud. Miks siis nii vähe?

Põhjuseid on tõenäoliselt mitmeid ja nii subjektiivseid kui objektiivseid. Ent üks põhjustest tundub olevat paljudel ühine - see on kindel usk sellesse, et kui meie soov on teha muutus käitumisharjumustes, siis piisab ainult sellest, et ma tahan. Ehk piisab motivatsioonist. Ent päriselus on motivatsiooni ja tegemise vahel kuristik.

Inimese käitumist ja käitumisharjumuste muutmise edukust mõjutavad motivatsioonist ehk tahtest oluliselt enam muud asjad: milline on see keskkond, kus inimene tegutseb - kas see aitab muutusele kaasa või hoopis suunab jätkama nii nagu seni. Millised on inimese uskumused - kas ta üldse usub, et ta on võimeline muutuma, võimeline teistmoodi käituma? Milline on inimese emotsionaalne seisund, kas ta elu on emotsionaalselt pigem nagu ameerika mäed. Sellisel juhul on selge, et suur tahe ja positiivne emotsioon vaheldub üsna pea musta masenduse ning käega löömisega. Või millised on üldse tema ühelt poolt loomupärased ja teisalt seniste kogemustega arendatud tugevused ja kas ning kuidas ta neid harjumuse muutuses saab ära kasutada.

See on ühelt poolt terve rida erinevaid käitumisharjumuste mõjutajaid. Teiselt poolt on need nähtused samas ka kõrvalt vaadates inimeste peal teatud piisava piirini “loetavad”. Ning neid saab inimese enda abi ja teatud metoodikatega kasutada selleks, et teise inimese käitumisharjumuse muutuse edukuse tõenäosus oleks oluliselt suurem kui uusaasta lubadustel.

 

Koolitus: Kuidas muuta inimeste käitumisharjumusi?: Raimo Ülavere

Koolitaja

Toimub: 1. veebruaril SIIN.

Tutvu programmiga 

Autor: Raimo Ülavere, coach ja koolitaja

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004