25 aprill 2018

Kas punkt arvude kirjutamisel on tähtis?

Foto: pixabay.com

Eesti Vabariik tähistas 100. juubelit. Hinnatud töötaja pidas oma 50. juubeli puhul vägeva peo maha. Preemiat makstakse 10. töötajale.

Selliseid väiteid võib ajakirjanduse veergudel näha ja telerist-raadiost kuulda peaaegu iga päev. Mida ikkagi mõeldakse ja kuidas seda öeldakse? Järgarvude kirjutamisel kehtivad omad reeglid, kus ühest pisikesest punktist oleneb tähendus.

Kuidas peaksime lugema eespool esitatud lauseid? Eesti Vabariik tähistas sajandat juubelit. Hinnatud töötaja pidas oma viiekümnenda juubeli puhul vägeva peo maha. Kas tõesti? Kas see on üldse võimalik?

Seletav sõnaraamat selgitab asja väga täpselt: „Juubel on tähtpäev, mida tähistatakse harilikult ümmarguse aastaarvu möödumisel isiku, asutuse, organisatsiooni sünnist, tegevuse algusest või mingi sündmuse toimumisest.“

Esimesest lausest saame teada, et Eestit ootab ees juba sajas juubel! Juubelit on vast sobiv tähistada iga kümne aasta järel. Kui vana see riik siis õigupoolest on? Kirjutaja arvates 10 × 100 ehk siis 1000-aastane! Töötaja, kes pühitseb viiekümnendat juubelit, peaks olema lausa 500-aastane! Kas aga temast on siis veel juubelipeo pidajat?

Kui preemiat makstakse kümnendale töötajale, nagu eespool näitelauses väidetakse, peetakse meeles üht inimest, näiteks kümnendat asutuse töötajate tähestikulises järjekorras. Tegemist oleks nagu loteriiga, järgmine kord võiks preemiat maksta näiteks 25. töötajale, hoolimata sellest, kas ta seda väärib. Saaks palju odavamalt läbi kui kümnele või kahekümne viiele inimesele preemiat makstes!

Kuidas eespool esitatud väiteid selgelt ja ühemõtteliselt esitada? Hõlpsalt leiab abi ÕS-ist, kus märksõna „juubel“ juures on toodud järgmine näide: „Peab esimest juubelit, 50 aasta juubelit (50. sünnipäeva).“ Seletav sõnaraamat pakub lisavõimalusi: „Näitleja 30-aastase lavategevuse juubel. Valmistutakse kooli 75 aasta juubeliks. Eesti raamatu 450 aasta juubel. Tähistati kirjaniku 50 aasta juubelit. Pidas, pühitses oma esimest juubelit (50. sünnipäeva). Tal tuleb varsti 20-aastase pedagoogitöö juubel.“

Seega tähistab Eesti Vabariik peagi 100 (saja) aasta juubelit, 10. (kümnendat) juubelit või 100. (sajandat) aastapäeva. Töötaja pühitseb esimest juubelit, 50 (viiekümne) aasta juubelit või 50. (viiekümnendat) sünnipäeva. Preemiat võiks ikka maksta 10 (kümnele) töötajale.

Kus varitsevad kirjutajat varjatud ohud, kuidas end täpselt, selgelt ja õigesti väljendada ning kuidas vigu parandada, saad teada Helve Hennoste koolitusel „Selge keelekasutus“. Järgmine koolitus toimub juba 2. mail, vaata lisainfot SIIT.

Koolitus"Selge keelekasutus" Helve Hennoste2. mail 2018SIIT.

Praktiline koolitus ametitekstide koostamisest ja selgest keelekasutusest

Koolitaja

Toimub

Vaata lisainfot

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004