15 aprill 2016

Ajaloo kiireim ühisrahastus: 1,3 miljonit 1,5 minutiga

Foto: Andras Kralla

Teenistust otsivat riski- ja erakapitali on turul väga palju ja see läheb järjest enam otse firmadesse, paljude vahendajateta. See on loonud olukorra, kus idufirma võib koguda miljoni vähem kui paari minutiga.

Just nii tegi Suurbritannia finantsteenuseid pakkuv idufirma Mondo, mis kaasas tänavu märtsis 1,3 mln eurot 95 sekundiga. Ettevõtte kampaania toimus platvormil Crowdcube ning meeletu huvi jooksutas portaali serverid kokku.

Möödunud aastal jõudis ühisrahastute abil ettevõteteni 30 miljardit eurot, tänavu oodatakse kaks korda suuremat summat. „Ühisrahastuse mahud on kahekordset kasvu näidanud viimased kuus aastat,“ selgitas peagi idufirmade börsiga välja tuleva ettevõtte Funderbeam juht ja endine Tallinna Börsi juht Kaidi Ruusalepp täna Pärnu Finantskonverentsil.

Sellised kiired kasvud viivad tema sõnul investeerimise ja ettevõtluse aluspõhimõtete ja –soovide muutmiseni. Näiteks on investeeringuga senisest suurem omanditunne ja seotus ehk kapital muutub isiklikuks. „Idufirmasse investeerimisega samaväärselt isiklik võib olla näiteks kunsti ostmine,“ selgitas ta. „Idusse investeerinu ei oota ainult tulemit kindla aja pärast, vaid aitab investeeringut sotsiaalmeedias turundada, annavad nõu ja aitavad kaasa.“

Samuti muutuvad ka aktsiate avalikud pakkumised ehk IPOd. „Kui ühsirahastus annab kihvti randmele käiva vidina tootja selle oma rahastajaile, siis nii-öelda börsile minevad firmad seda veel ei tee. Aga nad hakkavad,“ ennustas Ruusalepp.

Samas on ühisrahastusel ka nõrkus – see investeering pole likviidne ehk oled investeeringus kinni, kuni firmaga midagi sünnib. Seda kavatseb Funderbeam muuta, hakates väljastama väärtpabereid, mis on kaubeldavad.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004