Rivo Sarapik • 15 aprill 2016

Riigikassa juht Katrin Rasmann: Eesti riigil raha jagub

Riigikassa juht Katrin Rasmann  Foto: Raul Mee

Hoolimata sellest, et valitsus on kasutanud jooksvalt ka riigireserve, Eesti riigi rahavarud otsa saama ei hakka, rõhutas Riigikassa juhataja Katrin Rasmann Pärnu Finantskonverentsil.

Ilmselt oleme riigi rahareservidest rääkides teinud suhtlusvea ja peaks paremini selgitama, rääkis ta Pärnu Finantskonverentsil. Ta selgitas, et riigi rahakotti tuleb vaadata kahe nurga alt.

Esiteks, likviidsusvaru või kassareserv, millesse suhtuda nagu ka ettevõttes. „Seda raha juhime ühe eesmärgi kaudu - maksed peavad olema tehtud. Sinna raha ei koguta ning see varu liigub nii kuu- kui aastasiseselt üles-alla,“ selgitas ta. „Likviidsusvarul on minimaalne tase, alla mille rahavarusid ei luba.“ Märtsi lõpu seisuga oli likviidsusvaru tema sõnul üle kahe korra üle minimaalse nõude. „Raha ei hakka otsa saama“

Teine koht on stabilisatsioonireserv, mida kasutatakse erakorralistel juhtudel Riigikogu otsusel. „Selle puhul võib arutada, kas on vaja raha koguda. Enamus riike täna ei kogu,“ kommenteeris ta. „Tõsi, Eesti väike ja ilmselt me ei saa Saksmaana käituda.“

Äripäev kirjutas eilses kaaneloos, et kuigi riigikassasse laekub rekordiliselt makse, kulutab valitsus jooksvalt ka riigireserve – viimase aasta jooksul on varudest iga päev kahanenud üle poole miljoni euro. Samas tempos jätkates on reservid kahe aasta pärast pea olematuks söödud.

Järgmine konverents Pärnus:

Pärnu Juhtimiskonverents "Juht kui õpetaja" toimub Pärnu Kontserdimajas juba kuu aja pärast ehk 19.-20. mail. Vaata lisainfot siit.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004