Toomas Tamsar • 14 veebruar 2016

USA mõjuvõimas kindral esineb Pärnu Juhtimiskonverentsil

Pärnu Juhtimiskonverentsil astub üles ilmselt üks kõigi aegade vastutusrikkama positsiooniga juhte, keda küll Eesti juht tavapärases mõttes juhtimisguruna ei tunne. Toomas Tamsar kirjutab, miks ta kutsus esinema USA armee Euroopa vägede juhataja Ben Hodgesi.

Mäletan vene sõjaväest ühte ütlemist, mis pani palju asju paika: „Ne mozhesh nauchim. Ne hochesh – zastavim”. Iseenesest väga lihtne juhtimispõhimõte. Meeldib või ei meeldi – ei loe. Sõjas talentide pärast on sellega vähe peale hakata. Sõjaväes oli palju enam.

Mulle meeldib sõjaväelastelt ja nende lugudest õppida. Pärnu Juhtimiskonverentsil on Eesti Kaitseväe tippjuhid üles astunud mitmel korral, viimati Scoutspataljoni juht kolonelleitnant Vahur Karus. Sellepärast on mul hea meel, et kindralleitnant Hodges meie kutse vastu võtnud on. Siinkohal tänu selle eest ka kolonelleitnant Vahur Karusele, kes aitas meil kontakti luua. Sõjaväe juhtimine on valdavalt õppimise juhtimine – valmistumine millekski, mida loodetavasti kunagi ei tule.

Kindralleitnant Ben Hodges on Ameerika Ühendriikide maavägede ülem Euroopas. Mees, kelle ülesanne on hoida Venemaa ja Lähis-Ida külje all Euroopa ja NATO turvalisust ja sõjalist valmisolekut. Kindralleitnant Hodgesi üks suurimaid ülesandeid on jätta mulje, et tal on Euroopas 10 korda rohkem mehi, kui tegelikult. Ja kuna mulje jätmise põhipingutus on suhteliselt madala astme sõjaväelastel, siis on õpetamise ja õppimise roll väga oluline.

Lugesin paljusid kindrali intervjuusid (1234). Mulle imponeeris väga, kuidas peale Ukraina vägede toetamist ja ühiseid õppusi, rääkis kindral ikka sellest, mida tema on ukrainlastelt õppinud, mitte sellest, mida USA armee käis ukrainlastele õpetamas.

Ma arvan, et tsiviiljuhtidel on neilt meestelt palju õppida. Ülesande selgus, kommunikatsiooni selgus, vastutuse võtmine, otsuste kõhklemata lõpuni elluviimine, kui mõnda nimetada. Muide ka esinemisoskus. Sõjaväes on muudki huvitavat. Me oleme harjunud, et valime oma tiimi. Sõjaväes töötad selle materjaliga, mis on. Ja pead hakkama saama. Tugevad saavad ja jäävad ellu. Muide, sama on ka õpetajatöös. Sa ei vali lapsi. Töötad kõigiga ja pead kõigiga hakkama saama.

Scoutspataljoni juht kolonelleitnant Vahur Karus kindralleitnant Ben Hodges’ist:

don’t f*** it up

you’re an adaptive leader

Mõni mõte kindralleitnant Hodgesilt:

Pärnu Juhtimiskonverents 2016 “Juht kui õpetaja” toimub 19.-20. mail Pärnu Kontserdimajas. Lisainfot saad lugeda siit.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004