Pärnu Juhtimiskonverents

USA mõjuvõimas kindral esineb Pärnu Juhtimiskonverentsil

TOOMAS TAMSAR

15. veebruar 2016, 00:01

Pärnu Juhtimiskonverentsil astub üles ilmselt üks kõigi aegade vastutusrikkama positsiooniga juhte, keda küll Eesti juht tavapärases mõttes juhtimisguruna ei tunne. Toomas Tamsar kirjutab, miks ta kutsus esinema USA armee Euroopa vägede juhataja Ben Hodgesi.

Mäletan vene sõjaväest ühte ütlemist, mis pani palju asju paika: „Ne mozhesh nauchim. Ne hochesh – zastavim”. Iseenesest väga lihtne juhtimispõhimõte. Meeldib või ei meeldi – ei loe. Sõjas talentide pärast on sellega vähe peale hakata. Sõjaväes oli palju enam.

Mulle meeldib sõjaväelastelt ja nende lugudest õppida. Pärnu Juhtimiskonverentsil on Eesti Kaitseväe tippjuhid üles astunud mitmel korral, viimati Scoutspataljoni juht kolonelleitnant Vahur Karus. Sellepärast on mul hea meel, et kindralleitnant Hodges meie kutse vastu võtnud on. Siinkohal tänu selle eest ka kolonelleitnant Vahur Karusele, kes aitas meil kontakti luua. Sõjaväe juhtimine on valdavalt õppimise juhtimine – valmistumine millekski, mida loodetavasti kunagi ei tule.

Kindralleitnant Ben Hodges on Ameerika Ühendriikide maavägede ülem Euroopas. Mees, kelle ülesanne on hoida Venemaa ja Lähis-Ida külje all Euroopa ja NATO turvalisust ja sõjalist valmisolekut. Kindralleitnant Hodgesi üks suurimaid ülesandeid on jätta mulje, et tal on Euroopas 10 korda rohkem mehi, kui tegelikult. Ja kuna mulje jätmise põhipingutus on suhteliselt madala astme sõjaväelastel, siis on õpetamise ja õppimise roll väga oluline.

Lugesin paljusid kindrali intervjuusid (1234). Mulle imponeeris väga, kuidas peale Ukraina vägede toetamist ja ühiseid õppusi, rääkis kindral ikka sellest, mida tema on ukrainlastelt õppinud, mitte sellest, mida USA armee käis ukrainlastele õpetamas.

Ma arvan, et tsiviiljuhtidel on neilt meestelt palju õppida. Ülesande selgus, kommunikatsiooni selgus, vastutuse võtmine, otsuste kõhklemata lõpuni elluviimine, kui mõnda nimetada. Muide ka esinemisoskus. Sõjaväes on muudki huvitavat. Me oleme harjunud, et valime oma tiimi. Sõjaväes töötad selle materjaliga, mis on. Ja pead hakkama saama. Tugevad saavad ja jäävad ellu. Muide, sama on ka õpetajatöös. Sa ei vali lapsi. Töötad kõigiga ja pead kõigiga hakkama saama.

Scoutspataljoni juht kolonelleitnant Vahur Karus kindralleitnant Ben Hodges’ist:

Tegu on väga otsese ütlemisega isikuga. Pidin teda tutvustama enne ühte esinemist ja oodates lavale minekut olime koos lavatagusel rambil. Mina ootusärevuses, tema lihtsalt tasa. Järsku ütleb ta mulle “Vahur, don’t f*** it up!” Üllatunud nagu ma olin suutsin talle kiiresti vastata, et härra kindral, õnneks ei ole te positsioonis, mis mõjutaks minu karjääri. Ta mõtles hetke ning lisas “Vahur, you’re an adaptive leader.” Ja me läksime lavale.

Mõni mõte kindralleitnant Hodgesilt:

“Euroopa vajaks sõjalist Schengenit. Praegu on väeosade liigutamine NATO riikide vahel kordades aeglasem ja keerulisem kui põgenike liigutamine. Kui aga mõelda, milleks on NATO, siis peaks olema vastupidi.”

„Ei saa liiga palju oodata USA seadusandjalt. Kui saadik on Põhja-Carolinast, siis tema huvi on Fort Bragg. Texase saadiku huvi on finantseerida Fort Hoodi. Wiesbadenist ega Baierimaalt ei ole saadikuid”.

Pärnu Juhtimiskonverents 2016 “Juht kui õpetaja” toimub 19.-20. mail Pärnu Kontserdimajas. Lisainfot saad lugeda siit.

Toetajad:

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Privaatsustingimused

Iganädalane valik juhtimisartikleid Sinu postkastis!

Jälgi Konverentsid.ee-d sotsiaalmeedias: