Toomas Tamsar • 15 märts 2016

Toomas Tamsar: õpime koeratreenerilt juhtimist

Foto: Urmas Kamdron

Tänavuse Pärnu Juhtimiskonverentsi üks põnevamaid esinejaid on tuntud koeratreener Gerard O’Shea. Toomas Tamsar kirjutab, miks ta kutsus juhtide ette esinema just koeratreeneri.

Foto: erakogu

Osalesin hiljuti ühel rahvusvahelisel juhtimiscoachide organisatsioonide konverentsil. Sisu oli hea. Kolleegidelt üle maailma oli väga palju õppida.

Kolmandal päeval arutati organisatsiooni siseasju ja asi läks põnevaks. Oli rida küsimusi, mis on igati tavapärased probleemid, nagu liidu- ja liikmetevahelised küsimused, vabatahtliku töö korraldus jne. Aga nende küsimustega ei saadud kuidagi tõhusalt edasi. Lõpuks ei pidanud mu hollandlasest kolleeg vastu ja ütles kõva sõna: “Kuulge sõbrad, coaching on ülivajalik tööriist juhtimise arendamisel. Aga coaching ei asenda juhtimist. Ja me siin püüame organisatsiooni coachida, mitte juhtida”.

See lugu meenus mulle, kui hakkasin kirjutama, miks ma kutsusin Pärnu Juhtimiskonverentsile Gerard O’Shea, maailma ühe juhtiva koeratreeneri.

Gerard on koertega tegelenud üle 30 aasta ning koolitab iga-aastaselt üle 5000 koera ja omaniku. Tema sõnul on koera treenimine lõputu teekond, kuid kasutades tema meetodeid on garanteeritud nii lõbus protsess kui ka edukad tulemused.

Ei, ma ei arva, et inimesi peaks juhtima nagu koeri. Samuti ei arva ma, et lapsi või ka täiskasvanuid peaks õpetama nagu koeri. Koerte õpetamine on päris konkreetne ja selge tegevus, mis nõuab konkreetsust, selgust, järjepidevust ja mõistmist.

Koeratreenerid ütlevad ikka, et koerte õpetamine on tühiasi. Peamine on koeraomanike õpetamine. Ma usun, et sama kehtib töötajate ja juhtide kohta. Töötajaid saab ikka õpetada. Aga katsu sa juhte juhtima õpetada. Iseäranis kui vajadus õppida pole väga selgelt tunnetatud. Koeraomanik arvab, et kuna tal on koer, siis oskab ta koera kasvatada. Juht arvab, et kuna tal on alluvad, siis oskab ta juhtida.

Illustratsiooni autor Kati Orav  
Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004