Toomas Tamsar • 19 aprill 2016

Toomas Tamsar: Naised, tegutsege!

Khalida Brohi, noor pakistanlanna, kes võitleb naiste õiguste eest  Foto: Ted.com

Mida on pistmist naiste aumõrvadel islamimaailmas ja Pärnu Juhtimiskonverentsil? Nimelt kutsusin Juhtimiskonverentsile esinema Khalida Brohi, noore pakistanlanna, kes peab võitlust naiste aumõrvade vastu.

Maailma noorim Nobeli rahupreemia laureaat ei ole mees. On hoopis Pakistani tüdruk Malala Yousafzai, kes sai preemia 17-aastaselt selle eest, et võitleb laste õiguse eest haridusele.

Pärnu Juhtimiskonverentsile oleme kutsunud esinema ühena peaesinejatest Khalida Brohi, samuti noor naine Pakistanist, kellel küll veel ei ole Nobeli preemiat. Tema on tuntust kogunud sellega, et võitleb naiste aumõrvade vastu. (Teate, eks – isad ja pojad tapavad oma pere naisi ja neil on selleks loomulikult õigus.) Ta teeb seda Pakistani külanaistele hariduse, töö ja eneseusu andmise läbi. Alguse sai asi sellest, et mõrvati tema sõbranna, kes tahtis abielluda oma südame, mitte meeste kokkulepete järgi.

Khalida Brohi annab mõtteainet kuhjaga. Esiteks, olgem ausad, võidelda naiste tuleviku eest Pakistanis on päris kangelaslik tegu. Nii Yousafzai kui Brohi on saanud korduvalt tapmisähvardusi ja seda on ka reaalselt üritatud teha. See on pisut teine olukord kui Eestis kõva häälega sookvootidest rääkida. On vaja ikka suurt tahet, et asju päriselt teha.

Teiseks, tarkus.

Kolmandaks, alandlikkus.

Neljandaks, maailm on lahti.

Selliseid inimesi loodan ka edaspidi Pärnusse saada. Oleme kutsunud ka Seth Godinit ja Lynda Grattonit ja muid selliseid gurusid. Aga minu jaoks on maailma põnevate paikade või põnevate organisatsioonide juhid, liidrid, ka kangelased, lihtsalt põnevamad.

Aga pealkirjast – midagi pidi pealkirjaks panema. Mina usun, et Eesti naiste potentsiaal on tohutu ja see aeg pole kaugel, kui ka ühiskonna ja ettevõtete võtmepositsioonidel on sooline pilt hoopis teine. Selleks pole vaja riiklikku sekkumist. Ainus mida ei tohi teha, on tüdrukute kastidesse paigutamine – mis on nende erialad ja mis ei ole. 

 

Loe Khalida Brohi kohta ka SIIT.

Khalida Brohi esineb Pärnu Juhtimiskonverentsil "Juht kui õpetaja", mis toimub 19.-20. mail. Konverentsi kohta rohkem lugeda ja registreeruda saad SIIN.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004