Esimesena tee kõige vastikumad otsused

Foto: Urmas Kamdron

Uuskasutuskeskuse pankrotist välja vedanud Katriin Jüriska hakkas rasketel hetkedel tegema otsuseid teistmoodi – esimesena täitis ta ebamugavad ja –meeldivad ülesanded.

„Tavaliselt käitume vastupidi ja ebamugav jääb kuskile kuklasse painama. Teeme midagi, aga oluliste asjadeni ei jõua ning see segab kiireid tulemusi saavutamast,“ selgitas ta Pärnu Juhtimiskonverentsil. „Kasulik oli toona teha vastupidi. Näiteks oli vaja kellestki loobuda, siis hommikul esimese asjana, mitte ei lükanud seda otsust edasi homsesse või reedesse.“ 

Ta juhib Uuskasutuskeskust, mis oli tema alustades pankrotis. „Firma pankrot on võrreldav laevahukuga. Keegi jääb millestki ilma, on kriis ja peataolek,“ meenutas ta. Tavaliselt ses olukorras ei otsita uut laevakaptenit ja ta ise tundis ka hirmu ametit vastu võttes.

„Samas on hirm ja põnevus samad tunded. Hirmu puhul ainult kujutame tulevikuvisiooni negatiivsena – mõtleme kõigele, mis läheb halvasti, et ma ei saa hakkama ja midagi ei toimi. Põnevuse puhul maalime teistsuguse pildi. Seda, kuidas mõtleme, saame aga ise valida.“ 

Nii soovitaski ta iseendale rääkida lugusid, mis toetavad seda, mida teha tahad ning muudest loobuda. „Kui mind keset päästevestita keset merd visata vette, satuksin paanikasse ja upuks ära. Koos vestiga aga suudaks tõenäoliselt kesistest ujumisoskustest rahulikult kalda poole liikuda,“ selgitas ta. „Vest võtab maha mu hirmu uppumise ees ja kui seda hirmu pole, tunduvad asjad palju lihtsamad.“ 

Uuskasutuskeskust üle võttes tal päästevesti polnud, aga hoolimata sellest tuli hakata liikuma. „Kui asjad on halvasti, ei tähenda see veel lõppu,“ leidis ta. Tema sõnul on oluline kaasa tõmmata esimesed paar protsenti inimestest, kes ülejäänud meeskonna ühes kisuvad.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004