Toomas Tamsar, Eesti juhtide eestkõneleja

Foto: Andras Kralla
Igor Rõtov • 22 märts 2016

Toomas Tamsar (49) on Tööandjate liidu tegevjuht, Pärnu juhtimiskonverentside vedaja, juhtide coach, kõike seda ühes isikus. Avalikkusele on ta viimasel ajal tuntud kui mees, kes räägib ettevõtjate nimel, seletab lahti päevakajalise majandusprobleemi, kellelt oodatakse hinnangut olulistele sündmustele. Ühesõnaga vaieldamatu üldtuntud autoriteet. Kuid mis inimene on selle karkassi taga peidus? Google annab lõputult vasteid, kus Tamsar on midagi öelnud, kuid mul jääb leidmata tekst, kus keegi oleks tema kohta midagi rääkinud.

Kui palusin talt nõusolekut  anda isikuintervjuu, siis esimene reaktsioon oli tõrjuv. „Ma ei ole selline inimene, kes edevusest ennast eksponeeriks.“ Pealegi tulevat teda viimasel meediast küll söögi alla ja söögi peale. Õnneks ta siiski nõustus.

Ei häbene, et ajab Eesti asja

„Ettevõtlus on osa minu mõtlemisest, kuid eeskätt on ta mulle andnud võimaluse tegeleda sellega, mis mulle meeldib, mis on mulle oluline.“ Toomas ei häbene siiralt öelda, et teda on kannustanud soov ajada Eesti asja. Kuid miks ikkagi peab ta ajama seda Eesti asja tööandjate organisatsiooni juhina? „Ma tunnen, et meie tegevusel on mõju, sellest sõltub ettevõtluskeskkond ja kogu Eesti tulevik. Seda tööd on hea ja huvitav teha.“ Seepeale küsisin provotseerivalt, et samahästi võiks ta ju asja ajada näiteks ametiühingute  juhina?“ Toomas muigab ja välistab selle kohe kui oma maailmavaatele sobimatu. Aga miks siis juba mitte olla poliitikas? Tamsar tunnistab, et kutsutud on, kuid tõsiselt pole ta seda kunagi kaalunud. „Ju siis pole minu jaoks sobivat erakonda,“ leidis ta ise põhjenduse. Maailmavaate vaate järgi liigitas ta ennast liberaaliks, kuid lisas kohe, et poliitilise kompassi järgi teda üks-ühele määrata ei saaks. „Mul on selged vaated, mis ei liigu erakondlike põhimõtete järgi.“

Tark inimene õpib kõigest

Toomas jäi mõttesse, kui küsisin, mida ta inimestes hindab, kes on olnud tema eeskujud ja õpetajad. „Kogenud konverentsikorraldajana ütlen, et tark inimene õpib igast ettekandest, ka halvast ettekandest. Sama on ka inimestega. “  Tamsar rõhutab, et iidoleid tal pole olnud, kuid nimetab oluliste persoonidena esimese tööandja Toomas Lumani, „temalt oli palju võtta, samuti järgmiselt tööandjalt Jüri Käolt ning äripartneritelt Aavo Kokalt, Jaanus Pikanilt ja Tõnis Arrolt.“ Küsisin seepeale, kas tal on ka vaenlasi. „Kellel siis poleks, pigem siiski ütleks, et on inimesi, kellega mul ei ole klappi. Mul on aga põhimõte kõikvõimalikud tülid inimestega ära klaarida. Eesti on nii väike, et see tundub mulle arukas ja inimlik ning enamasti läheb see ka korda.“

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

NG Investeeringud

Tallinna Kaubamaja

Pärnu Konverentsid

Eesti Tööandjate Keskliit

Toomas ootab peaministrilt endiselt vastust  Foto: Andras Kralla

Ootab peaministrilt vastust

küsimust

Teeme vähem asju

Kolm tähtsat sammu

Pärnu Juhtimiskonverentsi 20. juubel  Foto: Raul Mee

Pärnu konverentsid

Eesti juhtidest

Õpetajatest

veebilehel

Raamatud

Ants Sild, Toomase sõber  Foto: Raul Mee

Teised Toomas Tamsarest

Ants Sild, Baltic Computer Systemsi juht, Toomase sõber

Peep Peterson, oponent  Foto: Raul Mee

Peep Peterson, Eesti ametiühingute juht, oponent

Jüri Käo, endine tööandja  Foto: Andres Haabu

Jüri Käo, suurettevõtja, endine tööandja

coach-

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004