19 aprill 2016

Eela Velström: tänapäevaste kärgtöötajate värbamine, hoidmine ja juhtimine eeldab paindlikku ja kiiret käikude vahetamist

Eela Velström  

On juba iseenesest lotovõit tõsta ühe käega üles 89 maailma parimat juhtimisteooriat koos kasutusjuhistega! James McGrath ja Bob Batesi „Suurte juhtimisteooriate väike käsiraamat“ on tõeliselt universaalne raamat kõigile, kelle huvideringis on olulisel kohal organisatsioonid, inimesed ja koostöö.

Tuleb tunnistada, et suhtun ülearu entusiastlikult lühidaks kärbitud teemakäsitlustesse pigem skeptiliselt. Selle raamatu tekstiosade lühidus on aga omaette väärtus – nii on kiiresti võimalik üles leida see, mille vastu huvi suur, ning kes vaatab üht lugu, avastab asjalikud viited teistele teooriatele ja varsti leiabki end lugemas kogu raamatut. 

Inglise huumoriga pikitud vana hõbe

Ilmselt leiavad paljud eelmistel kümnenditel karjääri alustanud juhid sellest raamatust hulga äratundmisrõõmu. Need olid väga intensiivsed aastad ja meil tuli tihtilugu lühikoolituste vormis järele jõuda kogu maailma juhtimispraktika arengule. Siin nad on: tuttavad juhtimistõed, kunagi nii kiiresti omandatud ja ehk isegi autorid unustatud. Kogenud juhtidele on see elamus võrreldav „kordusõppusega” muutunud tingimustes, nagu värskes õhus. Uute köitvate ideede või uuena näivate ammu unustatud vanade tõdede kohta saab ju alati materjali juurde otsida.

Noorte jaoks, kes pole Eestis ise näinud megasuuri tehaseid ega kogenud detailsuseni lihvitud individuaalseid tööprotsesse, võivad mõnedki teooriad tunduda muuseumivitriinide kirjetena. Pole ka ime, kui Fayoli teooria trükist ilmumisest saab käesoleval aastal täpselt 100 aastat ning Taylori teaduslike põhitõdede tutvustamisest on juba enamgi aega möödas. Siiski on see kõik kui vana hõbe, mis valmis ka tänapäevastele juhtimisprobleemidele valgust heitma ja vajab selleks vaid veidi läikima löömist. Eriti just ajaloolisest aspektist, aga mitte ainult, ilmutab ennast veel üks selle raamatu tunnusjoon – hea inglise huumor, mis ei lase isegi juhtimisajaloo vaieldamatute autoriteetide peatükkides kaotada muhedat ja vajaduse korral ka kriitilist tänapäevast vaadet. Kui sirvite raamatut poes ja kahtlete selle ostus, siis heitke pilk vaid ühele leheküljele, 220, ning saate aru, mida ma sellega mõtlen.

Tööjõuturu „uus normaalsus”

Eela Velström

Velström Vallner Tohver OÜ partner, Eesti Personalijuhtimise Ühingu juhatuse liige

Rohkem infot raamatu kohta SIIT.

Autor: Eela Velström

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004