5 juuli 2016

Anti Kidron: mõistust saab sihipärase tegevusega ohjata

Ant Kidron, psühholoog, PhD  

Raamatu „Korrastatud mõistus“ autor Daniel J. Levitin on tõeline multitalent – ta on väljapaistev neuroteadlane ja üks kognitiivpsühholoogia tsiteeritumaid esindajaid, samas ka menukas kirjamees, muusikaprodutsent ja ärimees.

Raamatus otsib osava sõnaseadega autor seletust, mis tegurid virgutavad või pärsivad meie mälu- ja mõttetööd ning üldist vaimset aktiivsust ja kuidas me teeme intuitiivseid või kaalutlusel rajanevaid, argumenteeritud või irratsionaalseid otsuseid. Hulk näiteid tõestavad veenvalt, et inimkäitumist ja mõttetööd ohjab dopamiini, serotoniini jt virgatsainete mõju. Protsess, mis küll ei allu otsesele tahte kontrollile, kuid mida saab nutika sihipärase tegevusega ometi ohjata. Korraldatud tunnetus tähendabki ennekõike reaalsete eluliste valikute ja tegevustega optimaalsele talitusele häälestatud meelt. 

Autoril on anne leida arusaadav seletus uskumatult paljudele igapäevaelu suurtele ja väikestele dilemmadele, otsustele ja tegemistele. Ehkki tegemist pole eneseabiraamatuga, pole lugejal raske ikka ja jälle tõdeda, et moodsa kognitiivpsühholoogia seisukohtadega arvestamine tõotab edu nii argielu pisiprobleemide lahendamisel kui ka suurtele väljakutsetele vastamisel.

Kes loodab raamatust saada täit selgust mõtlemise salapära kohta, peab muidugi pettuma – tänapäeva kognitiivpsühholoogia ei anna veel veenvaid seletusi selle kohta, milliste heuristikute või milliste diskursiivse arutluse sammudega inimmeel ühele või teisele mõttejäreldusele jõuab. 

Teost lugedes hakkab silma, et paiguti teeb Levitin uljalt meelevaldseid üldistusi. Näiteks kuulutab, et alternatiivmeditsiini efektiivsus on nullilähedane ja piirdub üldjuhul vaid platseeboefektiga. Praktilisi järeldusi ja elulisi soovitusi ootavale lugejale tunduvad tõenäoliselt tüütud neuroteadlase vaatepunktist analüüsitud haiguste (väär)diagnooside kirjeldused, milles Levitin kasutab vaieldavaid tõdemusi, hirmutades lugejat sellega, kui suuri riske võib kaasa tuua üks või teine ravimeetod. 

Uitmõtete valmimist ja zen keskendumiskunsti väärtustav autor pole võtnud endale ülesandeks küsimustele konstruktiivselt lahendusi leida. Teost lugedes tuleks sellega arvestada. Ja kes suudakski ühe teosega üksikasjaliselt lahti seletada säärast ülikeerukat nähtust nagu inimese tunnetustegevus!

 

Anti Kidron

psühholoog, PhD

 

 

Vaata raamatu kohta lähemalt SIIT.

Autor: psühholoog Anti Kidron

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004