15 november 2016

Kas üks komm kohe või kaks hiljem?

Eva-Maria Kangro, psühholoogiadoktor  Foto: erakogu

Pealtnäha lihtne valik - väike hüve kohe või suurem hüve hiljem - on universaalne dilemma, mille lahendamine määrab suuresti ära, kui hästi keegi elus hakkama saab.

Kui Walter Mischel noore teadlasena 1960ndatel Stanfordi ülikooli lasteaias vahukommikatsetega algust tegi, ei võinud keegi, isegi mitte Mischel ise, arvata, milliste avastusteni see teadustöö kokkuvõttes viib. Mischel on läbi mitme aastakümne näidanud ja selgitanud, millised toimemehhanismid suunavad enesekontrollivõimet ning kuidas on võimalik tahtejõudu enda kasuks tööle rakendada. Miks meil on alatasa keeruline kiusatustele vastu seista ja milles seisneb enesekontrolli võti? Pole ime, et teema ei ole aastatega kraadigi jahtunud, vaid püsib nii teaduse kui ka igapäevaelu huviorbiidis üha kasvava pingega. Ei väsi ka Walter Mischel, psühholoogiateaduse grand old man ja suunanäitaja, Columbia ülikooli seniajani vitaalne professor, võttes oma elutöö kokku laiemale lugejaskonnale mõeldud raamatus „Vahukommikatse”. Ta toob keerulised teaduslikud seletused lugejani haaravalt ja elegantselt, vürtsitatuna näidetega kõrgete riigitegelaste libastumistest, finantskrahhidest, nikotiinisõltlase dilemmadest ja kaotusevalust toibumisest.

Otsustav on kuumade ja jahedate impulsside tasakaal

Mul on kirjeldamatult hea meel, et väärtuslik tükk moodsast psühholoogiateadusest on nüüd kättesaadav ka eesti keeles. Vahukommikatse, millest on saanud ikoon omaette, viib meid kokkuvõttes peene ajugümnastika mõistmiseni ja arusaamani, et inimese võime kohest rahuldust kaugemate tagajärgede nimel edasi lükata on omandatav ja kontekstitundlik oskus, mitte kallutamatu omadus, mida ühel on lihtsalt palju ja teisel vähe. Nii suudab ka kärsituim hing end vajaduse korral tagasi hoida, samas kui mainekas tahtejõu etalon armuafääri libiseb.

Mõned aastad tagasi, kui võtsin oma doktoritöös luubi alla inimeste impulsiivsed kalduvused, nagu ülemäärane kulutamine, alkoholitarbimine ja vihasööstud, leidsin ikka ja jälle toetavaid selgitusi Mischeli ja tema kolleegide töödest. Mischel selgitab ka „Vahukommikatses”, kuidas kuumad impulsid meid kannustavad ja jahedad impulsid tagasi hoiavad ning et enesejuhtimise osavus sõltub peaasjalikult sellest, kui hästi suudame nende vahel valida.

Autor: Walter Mischel

Ilmumisaeg: 20. nov 2016

Lehekülgi: 288

Kirjastus: Äripäev

Kui soovid rohkem enesevalitsemise nippe lugeda, vaata raamatut SIIT.

„Vahukommikatse“ õpetab tugevusi ja nõrkusi targalt juhtima

Vahukommikatse” aitab lahendada elus pidevalt ette tulevaid probleeme: kuidas käituda arukalt, laskmata end segada kuumadest ahvatlustest, kütvatest hirmudest ja teravatest ärritajatest, või kuidas üle saada muserdavast südamevalust. Mischel tuletab ka meelde, et hoolimata enesekontrollivõime olulisest rollist õnnelikus elus, on sellel oma äärmuses ka pahupool. Ülemäärane rahulduse edasilükkamine mõjub omakorda lämmatavana, muudab elu rõõmutuks ja röövib elevuse, mida võivad pakkuda väikesed kõrvalepõiked.

See on raamat juhtidele, lapsevanematele, õpetajatele, sportlastele, finantsistidele, meedikutele, psühholoogidele, politseinikele, disaineritele, juristidele … kõikidele, kes näevad kasu mõistmises, miks inimesed käituvad nii, nagu nad käituvad. See on raamat kõikidele, kes soovivad oma tugevusi ja nõrkusi targalt juhtida.

Vaata raamatu kohta lähemalt SIIT.Rohkem juhtimisraamatuid leiad SIIT.

Autor: Eva-Maria Kangro, psühholoogiadoktor

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004