Konverentsid.ee  • 24 september 2015

Kuidas pildid numbritest rääkima panna

Madis Lämmergas (OÜ Rephop)  Foto: Andres Haabu

Pärnu Raamatupidamiskonverentsi 1. päeval visuaalsest raporteerimisest rääkinud Madis Lämmergas OÜst Rephop ei soovita raamatupidajatel juhtidele liiga detailseid andmeid esitada, vaid kasutada rohkem diagramme ja visuaalselt arusaadavaid graafikuid.

Erinevatest aruannetest rääkides tõi Madis Lämmergas välja, et kuigi Excel on hea programm, võimaldab see hästi teha ka vigu: „Mida suurem on ettevõte, seda rohkem on Exceli tabeleid ja kui te pole ainus kasutaja ning fail käib mitmete inimeste käest läbi, võib kaduda vastutus ning näiteks aastaaruande lõplikke versioone võib olla kokku 16.“ Et esitatav info oleks paremini haaratav ja mõistetav, peaks see olema esitatud visuaalselt ja interaktviiselt. „Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete juhid keskenduvad liigselt detailidele, ent juhi tasemel ei tohiks sellist infot jagada, muidu kaob juhil ära ülevaade. See, millisele reale viimane restoarve kanda, ei tohiks juhi jaoks oluline olla,“ tõi Lämmergas näite. Ent milline on hea visuaalne graafik? Madis Lämmergas toob näiteks, et bilanssi võib näidata diagrammina, millel on ära toodud omakapitali ja kohustuste suhe. Levinumad graafikutüübid on:

- Tulpdiagramm ja selle erinevad kombinatsioonid. Tulpdiagramme saab erinevalt presenteerida ja grupeerida.

- Joondiagramm. Seda teiste graafikutega kombineerides tuleks mõelda läbi, kas see teeb andmetest aru saamise lihtsamaks või mitte.

- Kombinatsioondiagramm (ei ole sama, mis ühel diagrammil kaks varianti koos). Üha enam investoreid küsib just selle pealt erinevaid näitajaid ja mõõdikuid, mis näitavad koheselt ära näiteks kulustruktuuri muutused – näiteks on tabelis komakohtade arvu raskem kiirelt silmaga haarata.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004