Keit Ausner • 22 november 2018

Kuidas toime tulla sotsiaalse kiskjaga?

Üks maailma tuntumaid psühhopaatide uurijaid Robert Hare leidis, et kõige suurem tõenäosus on kohata psühhopaate juhtide hulgas, sest neil on teatud eelised, mis teevad neist parema juhi.

Jaanus Kangur  Foto: Andres Haabu

Hare kirjeldab psühhopaate kui liigisiseseid kiskjaid, kes kasutavad sarmi ja manipulatsiooni, et kontrollida teisi ning rahuldada iseenda isekaid vajadusi. Koolituskonverentsil rääkis koolitaja Jaanus Kangur, kuidas sotsiaalseid kiskjaid ära tunda ja nendega toime tulla.

Mis iseloomustab sotsiaalseid kiskjaid?

Üks psühhopaatsete inimeste silmapaistvamaid oskuseid on võime jätta endast väga head esmamuljet ja kasutada seda teadlikult inimestega manipuleerimiseks. Nad on äärmiselt enesekesksed ja näevad teisi inimesi kui ressurssi, mistõttu on nende suhted alati pinnapealsed. Kui suhe enam mingit kasu ei too, ei näe nad mõtet seda ka jätkata.

Vähene hirm ja ohutunne on see, mis teeb nad juhtidena edukaks, sest nad ei karda võtta riske ja teha kiireid otsuseid. Neil puudub igasugune süü- ja vastutustunne, kui midagi läheb valesti, ei näe nad mitte kunagi süüd endal, vaid pigem tegid asju valesti kõik teised nende ümber. Stressi ja depressiooni nad ei tunne, sest nad lihtsalt ei põe millegi pärast. Naljatades lisas Jaanus, et kui kellelgi tekib küsimus, kas ta on psühhopaat, siis ei ole ta seda kohe kindlasti, sest mitte ükski psühhopaat ise end selleks ei pea.

Kuidas sellise kiskjaga toime tulla?

Kui tunned, et oled oma töös sattunud sotsiaalse kiskja otsa, siis siin on mõned näpunäited, mis aitavad sul sellise inimesega toime tulla.

Väldi

Robert Hare soovitab võimalusel hoida kõrgema psühhopaatsuse tasemega inimestest eemale. See ei tähenda muidugi äärmuslikku paranoiat ja kõikide inimeste vältimist, aga nii nagu saakloom ei trügi looduses kiskja lähedusse, ei tasu ka psühhopaatse inimese külje alla pugeda.

Lase olla

Kõige halvem on petta end arvamusega, et suudad võita sotsiaalseid kiskjaid nende enda mängus ning hakata ise nendega manipuleerima või proovima neid ümber kasvatada. Me suudame teisi üldse väga vähe muuta, iseäranis vähe aga neid, kes on ise suurepärased teiste mõjutajad ja ümber sõrme keerajad.

Jälgi tegusid

Et mitte langeda manipulatsiooni ohvriks, on kasulik võtta vastu signaale, mida nad tegelikult annavad, ja neid adekvaatselt tõlgendada. Sotsiaalsed kiskjad on suurepärased valetajad, mistõttu on teod on need, mis nende kohta tõde räägivad. Kui nad ütlevad, et hoolivad teistest, ent kõik teod viitavad sellele, et neile läheb korda vaid enda heaolu, siis tasub ikka uskuda nende tegusid, mitte sõnu.

Loo toetavaid suhteid

Selleks, et mitte sattuda “kiskja” küüsi on kasulik olla “karja” liige. Töökeskkonnas tasuks luua toetavaid suhted kolleegidega, et mitte jääda kellegi manipulatsiooni või laimu ohvriks.

Proovi kasulik olla (võit/võit)

Kõrgema psühhopaatsuse tasemega inimesed hindavad vaid neid inimesi, kes on neile kasulikud. Kui sind ootab ees koostöö seda tüüpi inimesega, siis on kasulik leida põhjus, miks ta sind vajab. Oluline on mitte lasta end petta näiteks meelitustest ja ülevoolavast kiitusest ning jälgida, et sind ei kasutata ühelgi sammul ära, vaid kasulikkus on vastastikune.

Harjuta kehtestamist

Kehtestav käitumine tuleb igasuguste inimestega suhtlemisel kasuks, samuti aitab see ka sotsiaalsete kiskjatega paremini toime tulla ja nende mõju alt välja murda.

Loe lisaksLoe lisaks

Koolitus: Konfliktide lahendamine

Koolitaja: Jaanus Kangur

Korraldaja: Äripäeva Akadeemia

Toimub: 6. detsembril

Lisainfot saab SIIT.

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004