Maria Pihlak • 22 oktoober 2020

4 asja, mis teevad Sinust parema avaliku esineja

Kas heaks esinejaks sünnitakse või on see oskus omandatav? Tõde on see, et me kõik esineme palju rohkem kui esmapilgul arvame – lisaks suurtele auditooriumidele on ka väikeses vestlusringis veenvalt mõjumine väga oluline.

Külli Duubas osales "Esinemisoskuste intensiivtreeningul"  

Külli Duubas osales hiljuti Äripäeva Akadeemia koolitusel „Esinemisoskuste intensiivtreening,“ kus tõdes, et isegi kui mõnel inimesel on paremad eeldused olla suurepärane esineja, siis tegelikult on see oskus kõigile õpitav.

4 asja, mida õppisin esinemisoskuste koolituselt:

1) Ebamugavustunne ongi normaalne.

„Kui sa tahad ennast mugavalt tunda, siis ära roni inimeste ette!“ ütles koolitaja. Kas sinu soov on ennast publiku ees hästi mugavalt tunda? Unusta ära! Esinemine ei peagi mugav olema – mugavalt tunneme ennast näiteks kodus diivanil raamatut lugedes. Aga kui läheme inimeste ette, et neile oma olulist sõnumit veenvalt edasi anda, siis ei peagi mugav olema.

Muidugi saab ärevust vähendada ja neid tehnikaid koolitusel õppisimegi.

2) Mida silmadega teha?

Kuhu peaks esinemise ajal vaatama? Kas kõigile kordamööda otsa? Või ainult ühele kuulajale - sel juhul, kellele täpsemalt? Ja mida teha suure saali ees, kus nägusid ei näegi?

Väiksema kuulajaskonna ees tasub teada, et iga mõtte või lauseosa ütled konkreetselt kellelegi publikust otsa vaadates. Alles peale mõtte edasi andmist katkestad silmside ja vaatad järgmisele kuulajale otsa.

Suu on lahti ja teeb häält ainult siis, kui sul on silmside. Kui mõte läheb korraks kaduma ja sul on vaja meenutada, siis ka see on okei, aga samal ajal ära räägi. Võid vabalt ka lakke vaadata ja sealt statistikat otsida, aga samal ajal ära midagi räägi.

3) Vaenulikele küsimustele vastamine.

Mõnikord on publikus keegi, kellele sinu teema ei sümpatiseeri või kellel on lihtsalt paha päev. Tema parim võimalus on oma ärritust väljendada, küsides ebamugavaid või lausa labaseid küsimusi. Näiteks: „Mis kell see jama siin ükskord läbi saab?“

Esinejana on sul ideaalne võimalus seda küsimust kogu auditooriumi ees korrata. Lihtsalt sõnasta see piisavalt neutraalseks. Näiteks: „Saalist tuli küsimus ajakava kohta.“

4) Kuhu need käed siis panna?

Mida rohkem esinedes žestikuleerid, seda rohkem tuleb ka häälde emotsiooni ja su ettekanne on mõjusam. Ära karda žeste, nendega on raske üle pingutada.

Siinkohal soovitan YouTube’ist vaadata Mel Robbinsi TED kõnet. Vaata tema žeste ja saad aru, mida silmas pean. Eestlasena ei ole kunagi hirmu, et liiga palju žestikuleeriksime!

Osale koolitusel "Esinemisoskuste intensiivtreening"

Toimumisaeg 24.-25.novembril 2020

Vaata rohkem infot SIIT!

Aina paremaid esinemisi!

Jaga lugu:
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004