4 aprill 2018

Juhi uudishimu kui uue ajastu üks olulisemaid relvi

Kaido Pajumaa  Foto: Terje Atonen

Kui paari aasta taguses intervjuus paluti Michael Dellil, Dell Inc. tegev­direktoril, nimetada praegusaja juhtide kõige hinnatum omadus, valis ta ilma ühegi kõhkluseta uudishimu.

Uudishimu on Michael Delli sõnul vajalik, et inspireerida juhte pidevalt uusi ideid ja lähenemisi välja töötama ning seeläbi tänapäeva kiirete muudatustega kaasas käima ja konkurentidest sammukene ees püsima. Ka mina olen oma koolituskarjääri jooksul täheldanud, et aina rohkemad meeskonnad vajavad juhte, kellel puuduvad vastused kõikidele küsimustele ning kes seetõttu arendavad ennast, analüüsivad oma vanu mõttemustreid ning uurivad veel avastamata teid, pannes end iga päev aina enam proovile.

Uudishimu ja alandlikkus käivad käsikäes

Olen viimasel ajal märganud, kuidas just alandlikud juhid on kõige uudishimulikumad ja julgemad tundmatusse astuma ja riske võtma. Miks? Sest vaid nemad on valmis endale ja oma töötajatele tunnistama, et ei tea kõiki vastuseid ning peavad omal nahal paljud variandid lihtsalt läbi proovima – olgugi et sellega kaasneb ebaõnnestumise risk. Need juhid näitavad iga päev välja oma haavatavust ega kasuta vanema põlvkonna juhtimises tihti kasutusel olevat mentaliteeti, kus “juht peab oma töötajatest peajagu üle olema”. 

Sellised juhid tulevad ka meeskonnakoolitusele küsimustega “Miks?”, “Kuidas?” ja “Mida saan mina teha?” selle asemel, et näpuga oma meeskonna poole näidata. Nad julgustavad oma töötajaid endale kui juhile kriitilist tagasisidet andma ning seeläbi inspireerivad ka oma alluvaid üksteisega ausamad ja ehedamad olema – oma päris tunded alati lauale laduma. Huvi selle vastu, kuidas olla parem juht, paneb ka töötajad aina enam peeglisse vaatama ning endalt järgnevat küsimust küsima: “Kuidas olla parem alluv, meeskonnaliige ja kolleeg?”. Kõige edukamad meeskonnad on need, kus iga lüli soovib olla parim versioon iseendast ja seeläbi oma töösse maksimaalselt panustada. 

Juhtimine kui lõputu otsing

Nagu ka Gary Vaynerchuk, üks internetiajastu tugevamaid mõjutajaid, väga tihti oma järgijaskonnale rõhutab, on juhi väga oluline ülesanne tuleviku ennustamine. Enam ei piisa huvist vaid oma kitsa valdkonna vastu – uute ideede genereerimine tähendab ka laia maailmavaadet ning praegusaja innovatsioonide jälgimist ja analüüsi. Kui varem on juhtide ülesandeks peetud probleemide lahendamist ja kiiret vigade parandamist, on tänapäeval vajadus just analüütilise meelega juhtide järele, kes on “pideval otsingul” aina uudsemate ja väärtuslikemate lahenduste suunas. 

Üks tõeliselt edukas juht nimelt stagnatsiooni ei salli. Ta uurib kõiksuguseid võimalusi, et pakkuda oma töötajatele muutustega kaasas käivat töökeskkonda, kus uudsus ja innovatsioon on igati teretulnud. Ta inspireerib seeläbi ka oma meeskonda kastist välja poole mõtlema ning vanu arusaamu ja teguviise kahtluse alla seadma. Sellistes meeskondades luuakse turvaline õhkkond ideede ja mõtete väljendamise jaoks ning rutiin ja üksluisus asendatakse vähehaaval põnevuse ja avastamisrõõmuga. 

Küsimuste küsimine kui arengu oluline osa

Kõige tugevamalt on mulle aastate jooksul tehtud koolitustel silma paistnud juhi tööalase edu otsene seos tema isikliku vajadusega ennast arendada. Ma pean silmas just oma käitumise pidevat analüüsi ning emotsionaalse intelligentsuse kultiveerimist. Tihtipeale on just juhtidel raske saada kontakti oma sisemaailmaga – näha läbi oma ego kõige kriitilisematel hetkedel ning jääda teadlikuks, ilma liigse emotsionaalsuse ja kontrollivajaduseta. Selline eneseanalüüs ning oma käitumise pidev jälgimine nõuab tohutul määral uudishimu ning huvi enesearengu vastu. See huvi saab tekkida vaid sisemisest motivatsioonist olla parem inimene, parem kaaslane ning oma töötajatele parem juht. 

Huvitav on ka see, et mida enam huvitab juhte nende enda sisemine areng, seda läbinägelikumad on nad ka potentsiaalsete probleemide osas ning oskavad ära hoida meeskonnasiseseid konflikte ja mõttetuid hõõrdumisi. Mida enam suudab juht näidata rasketes olukordades välja rahu ning tasakaalu, seda rohkem inspireerib ta oma töötajaid olema iga päev teadlikumad ning kasutama oma sisemist tasakaalukust mõttetute emotsioonide asemel. 

Uudishimu on arendatav 

Uudishimu on raske tekkima, kui me juhina ei pane ennast ebamugavatesse olukordadesse. Ka maailmaajaloo suurimad avastused on tehtud seilates läbi tundmatute vete teadmata tuleviku poole. Kõige rohkem rõhutan aga regulaarselt iseendale küsimuste esitamist. “Mis mind huvitab? Mille nimel olen ma valmis hommikul tund aega varem ärkama? Mis või kes aitab mul saada paremaks juhiks? Mis on need kasvukohad, kus mul puudub haavatavus ja ehedus? Kas ja millega olen ma oma töötajatele eeskujuks? Mida saan mina teha, et tõsta nende pühendumust ja panust oma töösse? Kuidas saame me meeskonnana kasvada ja ühist keelt leida?” jne. 

Mida vähem võtame juhtidena oma tööd iseenesest mõistetavana ning kondame läbi pimedaid nurgataguseid, et vanu käitumismustreid läbi nähes enda ja oma meeskonna töökogemust parandada, seda suuremat töörõõmu ja sisemist rahulolu tunneme.

Koolitus "Juhist motivaatoriks": Kaido Pajumaa: Äripäeva Akadeemia

Koolitaja

Korraldaja

Toimub 12.09, 4.10 (2 päeva)

Lisainfot saab SIIT.

Autor: Kaido Pajumaa, motivaator.ee koolitaja

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004