11 oktoober 2016

Ed Catmull: juhi ülesanne pole riske vältida, vaid muuta riskimine turvaliseks

Raamatu "Loovuse kompanii" autor Ed Catmull  

Tänavuse Helsinki Nordic Business Forumi üks peaesinejatest, Pixari kaasasutaja Ed Catmull avab oma raamatus „Loovuse kompanii“ nii Pixari telgitagused kui ka loovust ja arengut toetava keskkonna loomise põhimõtted. Raamatust kirjutab juhtimisblogija ja -koolitaja Veigo Kell.

Ed Catmulli kirjutatud „Loovuse kompanii“ pole päris tavaline juhtimisraamat. Õigupoolest pole selles raamatus vaatamata nimele loovusest otseselt väga palju juttu. Samas leiab siit hulgaliselt viiteid, kuidas meie juhtimisvalikud loovuse avaldumist mõjutavad ja kuidas paljusid juhtimise standardolukordi erineval viisil lahendades võime jõuda kokkuvõttes väga erinevate lõpptulemusteni. 

„Loovuse kompanii“ on lugu maailma ühe kuulsaima animafilmistuudio Pixari (filmid „Lelulugu“, „Autod“, „Imelised“ jpt) sünniloost ja arengust. Pixari kaasasutaja Ed Catmull kirjeldab, kuidas sündis Pixarile nii iseloomulik loov organisatsioonikultuur. See raamat räägib paljude kuulsate multifilmide sünniloo taustal väga ausalt, kuidas Pixari juhtimises tehti parimatest eesmärkidest hoolimata suur hulk juhtimisvigu.

Muuhulgas viitab Ed Catmull õppetunnile, et juhtide püüded organisatsiooni toimimist mõõdikutesse valada on küllaltki naeruväärsed, sest meil lihtsalt puudub võime adekvaatselt mõõta enamikku olulisi asju, mis meie töökeskkonda kujundavad. Samas ei näe Ed Catmull seda tingimata probleemina, vaid pigem olulise vürtsina, mille kaudu on juhtidel võime meie tööelu kas mõnusaks või siis mittemõnusaks teha. Nagu kokanduses, on ka siin küsimus eelkõige selles, kus ja kuidas ühte või teist vürtsi kasutada. 

Kui Ed Catmulli paljudest mõtteteradest tuua välja vaid üks, siis valiksin just selle: „Teie töötajad on arukad, sellepärast te nad ju tööle võtsitegi. Miks siis mitte kohelda neid kui arukaid inimesi?“ 

„Loovuse kompanii“ näitab veenvalt, et niipea, kui asi hakkab puudutama loovust, kaotavad ametinimetused tähtsuse. Kuid just loovus on see tegur, mis tänapäeval ettevõtte saatust kujundab. Pixari stuudio arengulugu näitab selgelt, et meie loovuse avaldumist ei mõjuta mitte niivõrd inimeste võimed, kuivõrd see keskkond, kus inimesed tegutsevad. See raamat on mõeldud kõigile, kes tahavad töötada keskkonnas, kus soodustatakse loomingulisust ja probleemide lahendamise oskust. 

„Loovuse kompanii“ on Financial Timesi, The Huffington Posti, Library Journali, Goodreadsi ja Amazoni 2014. aasta parima äriraamatu nominent ning New York Timesi ja Amazoni 2014. aasta bestseller.

Vaata lähemalt SIIT.

Autor: Veigo Kell, juhtimisblogija ja -koolitaja

Jaga lugu:
Seotud lood
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004