Kas haavatavus võib olla sinu suurim tugevus?

Enamik inimesi seostab haavatavust nõrkuse, hirmu, häbitunde ja pettumusega. See on üks nendest emotsioonidest, millest me rääkida ei taha, sest vastasel juhul oleme liiga “paljad” teiste ees. Tegelikkuses on haavatavus aga hoopis midagi muud.

Signe Tõnismäe   

Ühe 21. sajandi mõjuvõimsat mõtleja, Dr Brene Brown teadusuuringutest tuleb välja neli peamist müüti, mida inimesed seoses haavatavusega iseendale räägivad. Need on järgmised:

1. Haavatavus on nõrkus

2. Haavatavus pole minu jaoks (see ei sobi minu imidžiga)

3. Haavatavas olekus lased kõik liialt valla

4. Me saame seda [haavatavust] üksi ka teha

Vastupidiselt müütidele defineerib Dr Brown haavatavust kui “ebakindlust, riski võtmist ja emotsionaalset paljastust”, ilma milleta on suure edu või läbimurde saavutamine võimatu. Ta kirjeldab, et haavatav olla tähendab seda, et sa julged riskida ja katsetada ning kohale ilmuda isegi siis, kui sa ei saa olukorda ennustada või kontrollida. See on minek teadmatusse, mis võib endaga kaasa tuua läbikukkumise või hoopis hiilgava võidu.

Haavatavus ja julgus käivad käsikäes. Selleks, et inimesel oleks julgus, vajab ta enda ümber inimesi, keda ta saab usaldada ja kes teda toetavad. Oma coaching’u-praksises olen sellega tihti kokku puutunud ning julgen väita, et inimesed, kes julgevat riskida ja minna tundmatusse ning küsida abi oma lähedastelt, on projektide elluviimisel kordades edukamad ja rahulolevamad.

Vahel võib juhuda, et inimene ei oskagi oma valikut teha, sest kõik valikud tunduvad hirmuäratavad või keerulised ja ta jätab valimata. Ka valimata jätmine on valik – see on valik, mille inimene sel hetkel tegi, sest ta ei osanud paremat valikut teha.

Ma tean, et teooriat lugeda on palju lihtsam, kui seda praktikasse panna, kuid fakt on see, et küünilisusest ja kriitikast ei pääse keegi. Alati on keegi, kes arvab midagi, teadmata selle juures fakte või konkreetset tagamaad. Ja tihti on just kriitikud ja mitteteadjad need, kelle hääl kajab kõige kõvemini. Sellest ei tohi lasta ennast heidutada. Haavatavus ei tähenda seda, et sa oled “paljas” ning kontrollivõimetu, vaid seda, et sa oled julge seikleja, kes on avatud uutele võimalustele (ja läbimurdele).

Kas haavatavus võib olla sinu suurim tugevus?

Igas coaching’u-protsessis, on see siis individuaalne sessioon või meeskonna coaching, tekkib neid hetki, kus inimene/inimesed on vastamisi uute valikute, julguse ja haavatavusega.

Selleks, et olla julge ja saavutada soovitud läbimurre, on kõigepealt vaja riskida ja katsetada ning see teeb inimesed haavatavaks. Ettevõtlikud inimesed ja juhid, kes peavad tänases turbulentses keskkonnas kiiresti tegutsema ning vastu võtma otsuseid, mille mõju ei ole võimalik 100% ennustada, teevad seda iga päev.

Dr. Brene Brown väidab, et edukaks saavad tänases kiiresti muutuvas keskkonnas vaid need ettevõtjad, kes suudavad teha kolm asja:

1. On piisavalt julged, et olla haavatavad – riskivad ja katsetavad ning mõistavad, et ebaõnnestumine on osa protsessist.

2. Oskavad luua usaldusliku töökeskkonna, kus inimesed tunnevad, et neid “märgatakse, kuulatakse ja austatakse”.

3. Suudavad mõelda väärtuspõhiselt ning unustada liigse perfektsuse.

Dr Brene Brown viitab paljudes oma raamatutes ja ettekannetes ühele Ameerika Ühendriikide endise presidendi Theodore Roosevelti ettekandele, mis ütleb kokkuvõtvalt, et: “Kriitik ei ole see, kelle arvamus loeb ega ka see, kes näitab näpuga, kui tugev mees kukub, või see, kes ütleb, mis oleks võinud paremini minna. Au kuulub sellele, kes on areenil. Sellele, kelle nägu on täis tolmu, higi ja verd, kes sihikindlalt pingutab aukartustäratava tulemuse nimel ning teab, et kui ta ebaõnnestub, siis ebaõnnestub ta suurepäraselt”.

Julgus katsetada ja usaldada protsessi sillutab meile tee nende ressurssideni, millest me veel võib-olla teadlikud ei ole. Istudes areenil ning elades pealtvaatajana kaasa, ei anna meile võimalust kogeda protsessi terviklikult. Kui sa tahad õnnestuda ja võita, siis tuleb minna areenile, olla haavatav ja võtta osa protsessist. Ilma selleta ei ole võimalik teada, kas sind saadab hiilgav edu või sa ebaõnnestusid suurepäraselt. Sinu julgus olla haavatav ja vastuvõtlik on võib olla sinu suurim tugevus.

Jaga lugu:
KONVERENTSID.EE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Mida teevad parimad juhid teisiti?

Pärnu Konverentsid.ee toetajad:

Liina Leiten
Liina LeitenKonverentsid.ee juhtTel: 51 84 004